[...] a nie na jeden, czy dwa produkty. Ważne będzie to ile ogólne dostarczasz kalorii, składników odżywczych i z jakich źródeł. Zarówno ryby, jak i nabiał są dobrymi źródłami białka i ewentualnie również tłuszczów. Można z nich komponować każdy posiłek. Nie widzę tutaj zależności po treningu, czy kolacji. Ważne jest to żeby dieta była [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] - dodatek warzyw nawet w niewielkich ilościach do każdego posiłku jest ważny, natomiast owoce traktował bym bardziej instrumentalnie i stosował bym je około treningowo. -źródła pokarmowe należy maksymalnie różnicować ,zawsze dbamy o pełne białko( z mięsa, ryb, jaj, odżywek) oraz jak największą ilość warzyw liściastych o jak najbardziej [...]
[...] do d...ten, do niczego Co się rzuca pierwsze w oczy to pewna chaotyczność jeżeli o dobór składników chodzi, że o kompletnym braku zdecydowania w kwestii głownego źródła energii się decydujesz nie wspomnę.. " 9 RANO - PŁATKI OWSIANE Z MLEKIEM " Ile mleka? Ile płatków? Nie mówisz.. Ilość nie jest bez znaczenia. Druga sprawa: [...]
tego to nawet najstarsi indianie nie wiedzą ja zauwazyłem ze jak biore jaja ze sklepu to skorupka odchodzi bez problemu (w 90% przypadkach), a jak czasami dostane od babci\sasiadki takie prosto od kury i w niedługim czasie je gotuje to juz skorupka tak łatwo nie schodzi i czasami troche białka sie zmarnuje BTW. ale i tak wole te siweze bo [...]
nie uwazam iż sacharoza jest ok, gdzie niby tak napisałem? nie uwazam też iż glukoza jest ok, czy maltodekstryna jest ok - co wyraznie podkreslam przeciez w tej dyskusji. Napewno lepszym rozwazaniem - jesli ma stanowic spory udzial dziennej recji wegli - bedzie glukoza/carbo, niz sacharoza, ze wzgledu na spory w niej udzial fruktozy. Ale wielkich [...]
[...] do szkoły przecież notabene te margaryny nie zawierają trans a skład nienasyconych/nasyconych lepszy niż w oliwie) BTW 15/11/52 - Chleb tylko razowy, daj mięso z dobrego źródła zamiast szynki, ser nie potrzebny, ja bym jednak dał masło zamiast margaryny, dodaj też zdrowe tłuszcze orzechy, warzywa. III (13.35) Chleb wiejski 100g Szynka z [...]
06:30- 120g owsianki i 2 jajka cale Brakuje źródła zdrowych tłuszczy oraz porcji warzyw lub owoców. 10:00- 6 kromek chleba razowego 4 plastrami sera żółtego i 3 plastry szynki Dorzuć 2 sztuki jajek gotowanych, porcję warzyw. 13:00- torebka ryzu i 150 g kurczaka Brakuje porcji warzyw, oraz zdrowych tłuszczy. 16:30- Ryż brązowy torebka i 150 g [...]
[...] wtedy będziesz miał efekty. Bez pracy niczego nie będzie, czym później zaczniesz tym później pojawią się efekty;) @edit, nie traktuj mojej wiadomości jako pewnego 100% źródła, coś tam wiem, ale w porównaniu do doświadczenia innych ludzi z forum to wiem bardzo malutko. Zmieniony przez - KomandOficer w dniu 2012-06-14 08:44:03 Zmieniony [...]
re Volta Twój kumpel raczy wygaduje bzdury. Ostatni posiłek przed snem raczej nie powinien zawierać węglowodanów. Węglowodany to źródła energii i te nie spożytkowane odkładają się w formie tłuszczu. Chyba że źle podsłyszałeś a kumplowi chodziło o posiłek potrenongowy. Post napisałem z uwagi że wątpliwości związane z wchłanianiem białka. [...]
5g ww - z czego tu obcinać? Obawiam się, że to bedzie bardzo trudne, bo niewielkie ilości ww są wszędzie prócz oleju i miesa czystego, ale juz w jajkach i nabiale są. Jestem na low carb i udało mi się przez 2 tyg. miescić w 10g ww, ale dieta była bardzo nudna: ciągle mięso z oliwą, olej lniany z tuńczykiem i to by było na tyle. Przy 30 ww juz [...]
[...] niech zostanie, więc zajmijmy się 5 i 6. 5. Jajka ok. Masło out. Wafle out. W jajkach masz już odpowiednią ilość tłuszczu do tego posiłku. Węgle daj z normalnego, solidnego źródła. 6. Co to w ogóle jest? :-) Tutaj powinien być normalny posiłek. Mięso + węgle + tłuszcz Węgli o połowę mniej niż we wcześniejszych posiłkach. Jak wychodzi za dużo [...]
[...] świeże, intensywnie zabarwione warzywa - olej lniany / olej z orzechów włoskich / z pestek dyni / z orzechów arachidowych - orzechy włoskie / nerkowca / brazylijskie - źródła złożonych węglowodanów, które w sumie są tanie jak barszcz. Jeśli to ogarniesz, niepotrzebna w zasadzie będzie żadna skomplikowana suplementacja. Możesz ewentualnie [...]
Od białka z proszku również wysypuje, żadna nowość. Dlatego właśnie jeśli już musimy pić białko to z konkretnego źródła np. nie śmieciowe typu Łowickie itp. ale naturalne, bez dodatków, wybranego producenta. ja np. zawsze piję Olimp WPC Natural, jeśli ktoś ma jeszcze wiedzę o innych odżywkach białkowych bez dodatków to dajcie znać . Zmieniony [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Już na samym wstępie rzuca się w oczy ser, polędwica i frytki. Wywalić, zapomnieć. Najlepsze źródła węglowodanów: brązowy ryż, makaron durum, warzywa, owoce, kasza, ziemniaki, ciemne pieczywo, płatki owsiane górskie nieprzetworzone Białko: jajka, mięso (nie wędliny), twaróg, ryby Tłuszcze: orzechy, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, może być też [...]
mało kcal mało tłuszczu zwiększ do 1 g na kg z tych źródeł Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy i wiórki, sery podpuszczkowe, awokado, nierafinowany olej rzepakowy jajka dawaj całe, nie tylko białka
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] II Wiedząc, że potrzebujesz 2-2.5g białka na kg ciała oraz nadwyżkę kaloryczną wysokości 500kcal, układasz swoją dietę. Zwróć uwagę na 3 makroskładniki: Białko: najlepsze źródła to jaja, mięso (ale nie wędliny i kiełbasy, kurczak, schab, karkówka czy wątróbki mogą być), ryby (najlepiej te tłuste, morskie), nabiał Węglowodany: ciemne pieczywo, [...]
[...] działu. Jest to podstawa. Przez to musimy zadawać pytania, na które powinna być w niej odpowiedź. Z czego wynika tak duża podaż kalorii? Dlaczego masz aż tyle białka? Rozumiem, że masa ciała niska, aktywność zapewne wysoka, więc źródła węglowodanów automatycznie podbijają białko pochodzenia roślinnego. Ilość jego jednak mimo to jest zbyt wysoka.
możesz zjeść grejpfruta, jeżeli bilans Ci na to pozwala. Co do twarogu to są bardziej prozaiczne przesłanki niż laktoza - jeżeli zostajemy przy teorii białka na noc to są jego lepsze źródła niż twaróg, rzeczywista teoria/praktyka mówi natomiast, że to białko na noc nie koniecznie jest potrzebne czy obowiązkowe.
Pytanie tylko w jakim celu ktokolwiek ma się sugerować indeksem glikemicznym, jego obniżaniem i wartością po połączeniu źródła węglowodanów że źródłem białka i tłuszczów, czy też nie? Nie wiedzę niestety w tym specjalnego sensu. Nawet w przypadku osób z cukrzycą istotne będą inne wartości, niż indeks glikemiczny. Wybrałaś niestety trochę słabą [...]
[...] za wysoko 2g na kg mc Ci wystarczą zupełnie. Więc załap okolic 150-160g. W 2 posiłku za mało białka, masło orzechowe od czasu do czasu ok, ale w mniejsze ilości, są lepsze źródła tłuszczu. Jak już Domer wyżej wspomniał mielonego gotowego nie kupuj, zmiel sam. Czyli kupujesz kawał schabu / kuraka / indyka etc i mielisz ;-) Na kolację wrzuć [...]